Jak srovnat zahradu: Co použít a jak dosáhnout rovného trávníku

Jak srovnat zahradu: Co použít a jak dosáhnout rovného trávníku

Každý z nás alespoň jednou v životě snil o dokonalé zahradě. A někteří jedinci mají dokonce to štěstí, že krásnou zahradu doopravdy vlastní. Snad každý zkušený zahradník ví, že k perfektní zahradě patří jak spořádanost a ladící design s pár kontrastními prvky, tak rovný trávník a to nejen z estetických důvodů. Proč tomu tak je a jak rovné zahrady dosáhnout si povíme v dnešním článku.

Místo k relaxaci vyžaduje praktické úpravy

Je třeba říct, že ačkoli má ve většině případech zahrada sloužit jako místo k odpočinku, venkovním aktivitám, setkávání s rodinou a řádění našich malých ratolestí, je třeba při jejím zkrášlování a vedení k dokonalosti přistupovat prakticky. Velké riziko zde představuje mimo jiné právě nerovný terén. Ten může vézt k tvorbě kaluží. Ano, esteticky je to problém, málokoho však napadne, že tyto nevzhledné hluky vody představují problém i pro dům a zahradu.

Stojatá voda = velký nepřítel

Kaluže se mohou stát velkým rizikem pro základy domu a přispět k erozi půdy. Vlhkost navíc představuje dokonalou pozvánku pro hemžení komárů a jiné nepříjemné havěti. Pokud však terén zarovnáme a vyspádujeme tak, aby k této nemilé situaci nemohlo dojít (nebo se jí alespoň co možná maximálně vyhnout), je na místě přistoupit k zarovnání terénu. Nutno také dodat, že tento krok je třeba realizovat co nejdříve – ideálně při prvotním zakládání zahrady. Krásné květiny, ozdobné cestičky a lahodné plodiny by v tomto případě měly být až třešničkou na dortu ze správně položených základů.

Začátek spočívá v hrubých terénních úpravách

Abychom zabránili hrbolům a propadlinám v okolí domu a zamezili jsme tak výše zmíněným kazům na základech domu, je třeba začít hrubými terénními úpravami. Ty probíhají v logickém sledu – nejprve se po pozemku kolem domu rozveze podorničí. Zjednodušeně se jedná o tu část půdy. která se nachází pod tou, kterou obděláváme. Obdělávanou část půdy pak nazýváme orničí a ta přichází na řadu až po rozprostření podorničí. Z ornice je navíc potřeba odstranit velké kameny, stavební suť a v některých případech i odpady.

Když už zahradu mám, ale terén nespolupracuje

Někdo ze čtenářů má již za domem určitě krásnou zahradu, které ale k dokonalosti chybí i rovný trávník. Ten může představovat problémy i při jeho sekání.

Pokud máte na trávníku menší hrbolky, pomůže vám rozhrabávání terénu – rozhrabete je jednoduše hráběmi do ztracena nebo do sousedních důlků, naleznete-li na svém trávníku nějaké.

Při srovnávání prohlubní vám opět může pomoci již zmíněná ornice – vytvoříte si směs ze ⅔ prosáté ornice a ⅓ ostrého písku, s níž prohlubně zaplníte. Pomoci si můžete i propustnou zahradní půdou. Volný zásyp si po pár týdnech sedne, což můžete zkontrolovat pomocí dlouhých latí, položených na základ. Postup je poté nutno znovu zopakovat.

jak srovnat zahradu

Když ani zásyp nestačí

V případě velkých nerovností je potřeba přistoupit k poněkud radikálnějším řešením. Začínáme vyrobením čtvercového rámu o rozměrech 1×1 m s výškou 5 cm, do kterého vkládáme vyjmuté pláty trávníku s rozměry 25×25 cm. Ale pozor – pláty pokládáme kořeny vzhůru! Na vykrajování je nejlepší použít rýč, který je speciálně upraven pro zarovnávání půdy.

Čtvercové travní záplaty je možné v poloze v trámu obráceně zarovnat na hloubku cca 5 cm na výšku a k zarovnání travní laty použijeme střešní latě rovněž o výšce 5 cm. Podle těchto latí travní drny seřezáváme na potřebnou délku.

Dno po zařezaných částech zeminy zarovnáme, udusáme a případně doplníme na správnou hloubku podle tloušťky záplaty. Poté záplaty vkládáme zpět na původní místo a na závěr je ušlapeme a zalijeme. Po jejich zakořenění nastává očekávaný efekt zarovnané travní plochy.


Zdroje: Zahrada.cz , Zahrádkářská poradna, Pravda o vodě , Zahrádkářská poradna , Inform