Doplatek na bydlení: Komu náleží a jak přesně se vypočítává?

Doplatek na bydlení: Komu náleží a jak přesně se vypočítává?

Ne vždy má člověk takové příjmy, aby mu zajistily úhradu všech pro život důležitých poplatků. Strava, šactvo, energie, kulturní vyžití. To vše nás dnes stojí peníze a mnohdy se jedná o nemalé částky.

Jednou z hlavních položek zatěžujících naši peněženku je bydlení. Když nemám peníze na úhrady spojené s bydlením, znamená to nutně, že musím jít bydlet na ulici? Ne, pomoci může doplatek na bydlení. Co to je, jak na něj dosáhnout a kdo na něj má nárok? To vše se dozvíte v dnešním článku

Co je to doplatek na bydlení?

Podle webových stránek Úřadu práce se jedná o jednu z možností pomoci občanům ve finanční tísni, kteří i přes poskytnutý příspěvek na bydlení nejsou schopni dosáhnout dostatečných příjmů na zajištění svého bydlení a výdaji s ním spojené. K těmto výdajům patří např. nájem, služby s bydlením bezprostředně spjaté a úhrady prokazatelně nezbytných energií.

Kdo má nárok na doplatek na bydlení?

Jak již bylo zmíněno výše, Nejprve musíte mít schválený příspěvek na bydlení. Jestliže ani v případě využití příspěvku na bydlení nemá žadatel dostatečné množství finančních prostředků k zajištění bydlení sebe a své nejbližší rodiny, přichází na řadu žádost o doplatek na bydlení.

Co je dále posuzováno?

Další podmínkou nároku je také to, aby osoba, která žádá o doplatek na bydlení, byla uznána za osobu v hmotné nouzi a získala nárok na příspěvek na živobytí. Výjimka nastává v případě, kdy, přestože osobě nebyl uznán příspěvek na živobytí z důvodu vysokých příjmů, přesah příjmy vs. výdaje na bydlení se nerovná 1,3 násobku živobytí osoby a s ní společně posuzovaných osob.

Posuzována tedy není jen osoba žadatele. Přihlíží se k sociálním a majetkovým poměrům všech osob v okruhu. Rovněž lze doplatek na bydlení poskytnout (v případě hodného zvláštního zřetele) do ubytovacích zařízení, která mají schválený provozní řád.

Mezi tyto výjimky patří například osoby ubytované v:

● Domově pro seniory
● Chráněném bydlení
● Azylovém domě
● Terapeutické komunitě

Jak vlastně podat žádost o doplatek na bydlení?

Žádost o doplatek na bydlení je třeba dodat na příslušný Úřad práce (tedy ÚP, pod který spadá vaše bydlení).
Dnes je navíc žadatel ušetřen běhání “po úřadech” díky online tiskopisům na webech Ministerstva práce a sociálních věcí, což Vám zajistí efektivnější a moderní způsob podání. To vám ovšem nebrání navštívit kterékoli kontaktní místo ÚP a žádost podat osobně.

Kdo patří do společně posuzovaných osob?

Do této kategorie nepatří samozřejmě široká rodina žadatele. Jsou zde zahrnuty pouze osoby, které patří k vyživovací povinnosti žadatele, užívají společné obytné prostory (bytu) nebo společné hospodaření. Obecně jde tedy říct, že do posudku jsou zahrnutí:
● rodiče (pokud obývají společné prostory)
● nezaopatřené nezletilé děti
● manželé nebo partneři
● zletilé děti – pokud s rodiči obývají společné prostory
● jiné osoby, které společně užívají obytný prostor

Jak spočítat doplatek na moje bydlení aneb kalkulačka jako pomocník

Výše doplatku na bydlení podle Úřadu práce činí rozdíl mezi částkou odůvodněných nákladů nákladů, samozřejmě sníženou o příspěvek na bydlení, a částkou, která převyšuje výdaje na živobytí žadatele a společně posuzovaných osob s ním obývajících daný obytný prostor. Laicky řečeno – výše doplatku by měla být úměrná rozdílu mezi vašimi příjmy a částkou nutnou a obytné vyžití.

Z logiky věci tedy vyplývá, že v případě schválení doplatku na bydlení by vám měl být vyplacen právě tento rozdíl, který lze jednoduše vypočítat pomocí kalkulačku příspěvku na bydlení na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.

Tipy jak se nutnosti příspěvku a doplatku vyhnout

V duchu blížícího se světového dne spoření možná není na škodu v tomto článku zmínit, že s pomocí spoření se zvyšuje šance na finanční nezávislost i v případě nenadálých situací. Velké množství pojišťoven a bank nabízí širokou škálu možností, jak se před finančním schodkem bránit (například v podobě  DIP nebo jiného typu spoření).

Je tedy na pováženou, zda není dobrým nápadem začít spořit právě nyní.
Rovněž je velmi důležité nabývat neustále vědomosti z oblasti finanční gramotnosti a mít tak povědomí o našich příjmech a výdajích a na základě toho s našimi penězi umět hospodařit. Doporučujeme tyto poznatky předávat i pomocí nejrůznějších cest i dětem.

doplatek na bydleni
Zdroje: Netratit se ve stáří, Úřad práce, Ministerstvo práce a sociálních věcí