Uzení je starověká a dodnes populární technika, která jídlu dodává jedinečnou a vynikající chuť a aroma. Stavbou vlastní udírny můžete nejen ovlivnit kvalitu konzumovaných uzených produktů, ale také si vytvořit nové hobby. V dnešním článku se podíváme na to, jak postavit udírnu, jak vyrobit topeniště k udírně a jestli je stavba udírny svépomocí složitá.
Stavba udírny
Udírnu doporučujeme postavit jako součást jiného zařízení, například zahradního grilu. Nic však nebrání v tom udírnu postavit samostatně. Výhodou je, že ke stavbě můžete využít jakýkoli materiál a tím snížit náklady na minimum. Pokud umístíte topeniště dál od udící komory, budete se vám lépe regulovat teplota kouře a budete tak moci udit i za použití studeného kouře. To je způsob vhodný zejména pro klobásy a trvanlivé výrobky. Jak postavit udírnu?
Z jakého materiálu postavit udírnu?
Udírnu lze postavit ze dřeva, z plechu, z cihel nebo z betonu. Co se týče typu dřeva, nejvhodnější dřevo pro uzení je buk, bříza, habr, třešeň, švestka. Vyhněte se dřevům, jako je ořech, který je hořký anebo borovici, která je smolnatá.
Kam postavit udírnu?
Než se pustíte do projektu stavba udírny svépomocí, rozmyslete si, kam udírnu postavíte. Praktickým místem je stráň, protože je třeba vytvořit alespoň malý spád pro kouřovod, který bude spojovat ohniště s udicí komorou. A pamatujte, že udírna nemá překážet běžnému provozu zahrady.
Jak vyrobit topeniště k udírně?
Než si vysvětlíme postup, jak postavit udírnu, nejprve si řekneme něco k topeništi. Také topeniště či ohniště musí být těsně uzavřené, a to těsně. Důvodem je možnost regulace teploty kouře při uzení. Za základ mohou posloužit stará, nepoužívaná kamna, ale můžete si samozřejmě postavit úplně nová kamna.
Použijte šamotové cihly, nebo vnitřek vyložte šamotovými tvárnicemi. Ohniště musí mít rošt, na kterém bude hořet palivo, a pod ním popelník. Nejen ohništi (prostor nad roštem), ale i k popelníku musí vést samostatná těsně doléhající dvířka. Ta opět můžete využít ze starých kamen, nebo je lze dokoupit.
Jak postavit udírnu?
Stavba udírny začíná navržením plánku a příprava všech potřebných materiálů. Nemáte-li možnost mít udírnu ve stráni, nejprve postavte sokl, na němž bude komora stát. Rozměry udírny odvoďte od toho, jaké množství masa budete chtít udit. Velikost základny se pohybuje od 60×60 cm do 90×90 cm s tím, že celková výška komory bude mezi 80 až 120 cm.
Ve spodní části komory vytvořte otvor pro kouřovou rouru, jejíž konec může mít na úrovni stěny udicí komory. Vhodné je ovšem rouru protáhnout až do středu a tam ji zakončit kolínkem, jehož volný konec bude mít orientaci vzhůru.
Zhruba 20 cm nad ústí kouřové roury umístěte rošt vytvořený z volně ložených latěk o šíři 2-4 cm, který bude fungovat jako rozptylovač kouře. Mezery mezi laťkami by měly činit rovněž 2-4 cm. Nad rozptylovač vložte rám s drátěnou sítí. Ta poslouží k zachycení kusů masa či uzenin. Pro rám si připravte několik poloh, abyste jej mohli umístit vždy co nejblíže pod zavěšené maso. Jeho velikost by měla být taková, abyste ho bez větších obtíží mohli vyjmout z udírny skrz dvířka. Nejde-li to, musí být tvořen dvěma díly.
Na horní části dvou protilehlých stran udicí komory připevněte latě, v nichž vytvoříte příčné zářezy. Do nich pak uložte tyče se zavěšeným masem. Tyče mohou být dřevěné či ocelové. Maso může na tyčích viset na háčcích nebo na očkách z provázků.
Nejlépe do středu šířky jedné ze stěn vytvořte otvor pro zasunutí teploměru. Důležitá jsou dvířka udicí komory. Komfortnější manipulaci umožňují dvoukřídlá, avšak lépe se zatěsňují jednokřídlá. Ideální rozměr je 60×40 cm.
Jako komín vám poslouží např. kouřová trubka od kamen (o délce 0,5 až 1 m). Do komína instalujte klapku, s jejíž pomocí budete moci regulovat množství odcházejícího kouře. K udírně též můžete přidat digestoř. Na tu lze nasadit klapku a současně i stříšku, která zamezí stékaní vody do udírny.
Jak daleko má být topeniště od udírny?
Ohniště musí mít od udírny dostatečnou vzdálenost, topeniště by tedy mělo být alespoň 1 m od udírny. Pokud budete udit studeným kouřem, můžete ohniště umístit 4-5 m od udírny. Pamatujte však na to, že doba uzení se tak prodlouží.
Tereza vystudovala práva na Masarykově univerzitě v Brně. Má dlouholetou praxi, od roku 2012 se živí jako redaktorka, novinářka, reportérka a překladatelka. Psaním se zabývá i ve svém volném čase a jejím snem je jednou vydat svoji vlastní knihu. Miluje pečení a svým blízkým s oblibou připravuje dorty a jiné dobroty.