Jak poznáme dobrou slivovici?

Jak poznáme dobrou slivovici?

Málokterý Čech si čas od času nepochutná na pravé ovocné pálence. Ta patří nejen u nás mezi nejoblíbenější alkoholické nápoje, které se hodí stejně tak k příležitosti zapíjení nového rodinného přírůstku jako k dobrému doutníku a posezení s přáteli. Někteří pálenku dokonce používají k léčbě nejrůznějších zdravotních problémů od bolesti břicha až po chřipku. Nakolik je tato „léčivá moc“ pálenek skutečná a nakolik se jedná jen o babské povídačky, o tom bychom mohli určitě dlouho polemizovat. Jedno je ale jisté. Ať už jsme milovníky ovoce nebo ne, ovocné pálenky si svým nezaměnitelným aroma a chutí svěží přírody získají snad každého.

Řeč však rozhodně není jen o svým názvem i chutí proslulé slivovici. Vypálit dobrý alkohol můžeme z celé řady ovocných plodů od meruněk, přes maliny až po jahody. Výjimkou dnes není ani destilát vypálený z angreštu nebo třeba lesních borůvek. První místo v oblíbenosti si však stále drží ona slivovice vyrobená ze švestek, a to mimo jiné pro vysoké procento zkvasitelného cukru, které toto ovoce obsahuje. Právě díky němu můžeme vyrobit poměrně hodně alkoholu i z menšího množství ovoce. Podobně jsou na tom třeba jablka, ze kterých se pálenky vyrábějí hlavně v zahraničí. I tak ale budeme ovoce potřebovat opravdu hodně. Na výrobu jednoho litru kvalitní jablkovice totiž padne až 18 kilo jablek. Naopak největší práci si dáme s pálenkou vyráběnou z různých druhů bobulí, kde je obsah zkvasitelného cukru malý.

U výroby ovocných destilátů však záleží nejen na tom, z jakých surovin se dělají, ale také na samotném způsobu jejich výroby. Při výrobě slivovice je například důležité nerozbít pecky, které mohou vytvořit nahořklou chuť. Podcenit bychom neměli ani samotné zrání destilátu, které je i pro zkušeného pálenkáře složitý proces.

Velmi jednoduché pravidlo, podle kterého poznáme kvalitní slivovici na první dobrou, je správná vůně. Pokud slivovice voní po kvase, je to první známka úspěchu. Naopak by rozhodně neměla zavánět lihem. Další zlaté pravidlo zní, že by slivovice neměla drhnout v krku. Při pití by nás měla příjemně zahřát, ale nepálit. Správná slivovice by měla obsahovat 45-55% alkoholu a neměla by být kalná. Pro nejlepší vyniknutí chuti je dobré pít slivovici pokojové teploty. Pokud si chceme vychutnat opravdu dobrý a kvalitní destilát z vlastní úrody, můžeme se obrátit na pěstitelskou pálenici, která nám destilát profesionálně vypálí.