Léky najdeme všude kolem nás

Léky najdeme všude kolem nás

Naše babičky a prababičky neznaly moderní léčebné přípravky, přesto si s léčením všech neduhů, bolestí, vyrážek i s dalšími zdravotními problémy věděly rady. Sbíraly byliny, vařily z nich čaje, odvary a lektvary. Některé přírodní léky se užívaly vnitřně, jiné povrchově. Na vesnici se dodnes některé tradice zachovávají a lidé při lehčích onemocněních nejdříve hledají pomoc v místě, kde žijí, a teprve když byliny nezaberou, navštíví lékaře.

Tak třeba akutní rýma se léčí směsí mateřídoušky, šípku, fenyklu, přesličky a listu černého rybízu. Také na zánět průdušek zabírají byliny – směs podbělu, květu slezu, divizny, kořenu lékořice, plodu fenyklu, nati máty peprné a kůry vrby. Je pravda, že některé bylinky najdeme v přírodě snadno, jiné musíme pečlivě hledat a sestavit účinné léčivé směsi je poměrně složité. Už jen proto, že bychom jednotlivé komponenty museli dlouho shromažďovat a teprve při vzniku onemocnění vhodně namíchat. Je proto daleko jednodušší navštívit specializovanou prodejnu, kde nám bylinky naváží nebo přímo namíchají podle našeho požadavku. Často se bylinné směsi na jednotlivé neduhy prodávají už navážené do sáčků. Stačí přijít a vybrat si.

Někdy bylinky působí preventivně a jejich častým užíváním zdravotní problémy oddálíme nebo alespoň zmírníme, jindy tiší již rozvinutou bolest a jsou dobrou alternativou ke klasické léčbě. Výhodou je navíc to, že se při užívání bylin zpravidla nemusíme omezovat a neriskujeme, že se léčivou látkou předávkujeme.

Možná budete překvapeni, že některé byliny jsou téměř univerzální a pomáhají i na více neduhů. Takový nálev z nati bazalky se používá nejen při nadýmání, chorobách trávícího traktu a chorobách močového měchýře, ale také na katar horních cest dýchacích, na nespavost a migrénu. Pokud ho použijeme zevně, vyléčíme si opruzená místa na kůži a urychlíme hojení ran.

Byliny slouží také k výrobě sirupů, olejů a bonbónů. Určitě znáte jitrocelový sirup, který se užívá při kašli a nachlazení. Ale víte, že sirup z borůvek podporuje tvorbu kolagenu v oku a konzumace borůvek zlepšuje ostrost zraku? Látky obsažené v zastudena lisovaných olejích si naše tělo neumí samo vyrobit, takže je závislé na jejich příjmu z potravy.