Čerstvé ovoce z vlastního stromu

Čerstvé ovoce z vlastního stromu

Návštěva u dědečka a babičky na venkově je u většiny z nás spojena z dětství s velkou zahradou, ovocnými stromy a keři. A také dobrotami, které z ovoce babička připravovala. Jablečnými štrúdly, povidlovými koláči, sladkými švestkovými kompoty, džemy z rybízu a angreštu.

Řeknete si, že dnes se dá skoro všechno koupit. Určitě, ale musíte souhlasit, že jablko právě utržené ze stromu nebo čerstvě očesaný rybíz chutná úplně jinak než ten, který si koupíme v supermarketu nebo na trhu. A přitom vypěstovat si vlastní ovoce nedá zdaleka tolik starostí a práce, jak si někteří myslí.

Právě začátek jara je obdobím, kdy se vysazují ovocné dřeviny, aby byly v půdě ještě před tím, než začne vegetační období. Až si budete stromky na vaši zahradu vybírat, podívejte se, zda je stromek v pořádku, zda má bohaté a pravidelné větve. A zkontrolujte také kořeny, které nesmí být zaschlé. Kdysi se pěstovaly stromy s vysokými kmeny, které se rozvětvovaly ve výšce až 180 – 200 centimetrů. Dnes se dává přednost stromkům s nižšími kmeny. Jsou to tzv. čtvrtkmeny s kmenem vysokým kolem jednoho metru nebo i zákrsky s kmenem do 70 centimetrů i nižším. Jabloně a hrušně bývají ještě menší, s kmenem kolem 40 až 60 centimetrů.

Až se rozhodnete stromky sázet, dobře si promyslete, kam je umístíte. Nezapomeňte na to, že porostou a budou potřebovat daleko více místa než teď, kdy máte nakoupené tenké kmínky s několika větvičkami. Doporučené rozestupy obvykle najdete na visačce u stromku nebo si je vyhledejte na internetu. Když jsou stromky nasazené příliš natěsno, mají nedostatek světla a vzduchu, jejich větve do sebe vrůstají a špatně se řežou.

Jestliže bydlíte v úrodné oblasti, nemusíte pro stromek kopat příliš hlubokou jámu, pro zákrsek stačí 40 cm hluboká a 60 cm široká, pro čtvrtkmen o deset centimetrů hlubší. V horších půdách se doporučuje vykopat větší jámu a doplnit ji při zasypávání kvalitnější.

Stromek je dobré před výsadbou nechat stát nějakou dobu ve vodě, aby se osvěžily jeho kořeny. Do jámy se dává kůl, který mladý stromek podpírá a chrání, aby dobře rostl. Čerstvě zasazený strom se musí pravidelně zalévat a půda kolem něj kypřit, aby tady nerostl plevel.

Že je to všechno příliš složité? Tak se obraťte na odborníky a poraďte se s nimi. Pracovníci ovocné a okrasné školky Kozolupy vám stromky a keře nejen nabídnou, ale také doporučí, jak o ně pečovat.