Perník na svačinu

Perník na svačinu

Poutě a jiné slavnosti se neobejdou bez sladkých pochoutek, perníkových srdcí, tureckého medu, lízátek, žu-žu, kokosových kmenů a jiného cukroví. Na svatbě zase musí být pořádný několika patrový dort i jemné zákusky, plné sladkého máslového krému, větrníky, špičky, indiáni, kostky, ovocné košíčky. Každý by totiž měl na slavností tabuli najít to, co mu chutná. To samé platí o oslavách narozenin, promocí a jiných jubileí. Dobré jídlo sladkosti doplní a završí tak mimořádnou událost. K sladkostem patří kvalitní zrnková káva, která se podává jako malý symbol toho, že slavnost je u konce.

Vraťme se ale na samotný začátek. Na pouť. Když dívka od svého milovaného dostane veliké perníkové srdce s barevnou polevou, udělá jí to někdy možná ještě větší radost než prstýnek nebo jiný dárek. Zvlášť kdyby bylo to srdce udělané přímo jí „na míru“ a ozdobené něčím, co by ji přímo oslovilo a vyvolalo krásnou vzpomínku. Perník je vůbec v dnešní době trochu opomíjený, ale stále velmi oblíbený moučník. Dají se s ním dělat zázraky. Dá se upravit a nazdobit jako dortík, dají se z něj vykrajovat různé tvary, srdíčka, postavičky nebo dokonce zvířátka. Takové svačinové perníky si oblíbily hlavně děti. Rodiče jim na přesnídávku do školy mohou koupit sluníčko, kočičku, veselou muchomůrku s typickou červenou hlavičkou, podkovičku pro štěstí na písemku nebo zkoušení, a třeba i sladký mobilní telefon. Svačinový perník se dětem nikdy neomrzí, protože jsou perníčky k sobě spojené různými náplněmi, také poleva je různá. Proto je chuť svačinky pokaždé jiná.

Tradičně žádané jsou orientální cukrovinky. Měkké a barevné žu-žu, košický a turecký med. Ten může být měkký, nádherně se rozpouštějící v ústech, nebo tvrdý s oříšky, jehož nenahraditelnou chuť si v puse budete užívat mnohem déle. Děti milují barevná lízátka, jejich maminky a babičky možná raději sáhnou po kokoskách nebo sněhových pusinkách.

Zaneprázdněné moderní ženy určitě ocení to, že si na svátky, ať už vánoční nebo velikonoční, mohou objednat tradiční cukroví. Všechny výrobky jsou udělané ručně, podle tradičních receptur, z klasických prvotřídních surovin, takže chutnají opravdu báječně.