Jídla, která na českých stolech nesmí chybět

Jídla, která na českých stolech nesmí chybět

Každá země je něčím specifická a každá má něco do sebe. Ať už se jedná o historii, kulturu, nebo třeba kuchyni, každá země na světe nám má co nabídnout. Málokdo cestuje do zahraničí jen proto, aby ochutnal tamní kuchyni, ale ještě méně lidí by ze své zahraniční návštěvy odjelo bez toho, aniž by vyzkoušelo tamní kuchyni.

Přestože dnes prakticky v každém vyspělém státě najdeme restaurace všech světoznámých kuchyní, originál je vždy jen jeden. Jinak proto bude chutnat jídlo v nejlepší italské restauraci v Praze a jinak si na italské pastě pochutnáme přímo v Itálii. Podobně je tomu také s českou národní kuchyní, která však ve světě bohužel, nebo možná bohudík, není tak rozšířená.

Kdybychom měli charakterizovat typický český oběd, skládal by se pravděpodobně z polévky, hlavního jídla a dezertu. Polévky nejčastěji reprezentují vývary s různými zavářkami nebo upravenou zeleninou. K nejoblíbenějším českým polévkám potom patří bramborová, česneková nebi třeba hovězí polévka s nudlemi a játrovými knedlíčky.

Tradiční hlavní jídlo se u nás skládá z masa a přílohy. Co se masa týče, nejsme příliš vybíraví. Na českých jídelníčcích se proto tradičně objevuje široká škála masa od kuřecího, hovězího, vepřového, přes kachnu a sladkovodní ryby až po zvěřinu. Češi se nezapřou ani jako milovníci tučných jídel. V prodejně uzeniny se proto vedle masa tradičně objevují pokrmy jako jitrnice, jelita či tlačenky. Pokud jsou však na něco Češi mistři, jsou to omáčky. Po mnoho generací oblíbená koprová, rajská či omáčka ke svíčkové, si najde příznivce v každém věku.

Bez pořádného českého knedlíku by však žádná omáčka nebyla úplná. Tradiční knedlíky mají u nás mnoho podob. Jako přílohu k masu a omáčce si nejraději pochutnáváme na houskových či bramborových anebo zvolíme rovnou kombinaci obojího. Stejně tak oblíbené jsou také ovocné či povidlové kynuté knedlíky, které často slouží jako hlavní jídlo i dezert v jednom. Houskové knedlíky si můžeme také jen tak osmažit vajíčkem.

Přestože tradiční česká kuchyně má v našich restauracích stále své místo, nejde úplně dohromady se zdravým životním stylem a dietami, které se dnes spousta z nás snaží dodržovat. Roli hraje také složitost a doba přípravy podobných pokrmů. V moderní české rodině se tak dnes tradiční český oběd příliš nevidí.